Nyomdai kisokos

HASZNOS INFORMÁCIÓK
Nyomdai kisokos
 

1+0, 1+1

 

1+0: Kiadvány egy oldalon, egy színnel történő nyomtatása.
1+1: Kiadvány mindkét oldalának egy színnel történő nyomtatása.

4+0, 4+4

 

4+0: Kiadvány egy oldalon, négy színnel történő nyomtatása.
4+4: Kiadvány mindkét oldalának négy színnel történő nyomtatása. Négyszínnyomás esetén lehetővé válik a színes fotók, ábrák, egyéb illusztrációk. nyomtatása.

Ablakos boríték

 
 

A boríték elôoldalán, általában a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés.

boritekok-en-289

Álló boríték

 

A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték).

Álló formátum

 

Álló téglalap formátumú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány.

Behúzás

 

A kiadvány oldalai közé beillesztett, de be nem kötött melléklet.

Belívek

 

Többoldalas kiadvány belső oldalai (tehát a borítón kívüli összes oldal).

Beágyazott betűtípus

 

Amikor a PDF vagy PostScript file-ba a grafikával, szöveggel együtt beillesztődnek a kadvány által használt betűtípusok is; ezáltal minden számítógépen ugyanúgy jelenik meg a szöveg, mindig a grafikus által beállított betűtípussal, áttördelés nélkül. Minden nyomdai felhasználásra szánt anyagba ágyazzuk be (vagy alakítsuk görbévé) a használt betűtípusokat!

Bemetszés, riccelés

 

Jellemzően öntapadós anyagoknál használt technológia, amikor az anyag hordozóját nem, csak magát az anyagot vágjuk át, így egyenént leszedhetőek a címkék.

Biegelés (bígelés)

 

Jellemzően a vastagabb papírok, kartonok hajtás mentén erős nyomással történő vékonyítása, melynek köszönhetően könnyebben nyithatóvá válik a kiadvány, ill. nem törik meg az anyag a hajtogatás során (a festékréteg sem pattogzik le az ily módon előkészített hajtás mentén).

Boríték

 

Lehet ablakos, vagy ablak nélküli; zárás módjai: enyvezett, szilikonos, öntapadós; szabványos méretek:

Hagyományos (enyvezett) zárású

Forma Méret (mm) Ablak mérete (mm)
Boríték LC/6 114 x 162 35 x 90
Boríték LA/4 110 x 220 35 x 90 v. 45 x 90
Boríték C6/5 114 x 229 35 x 90 v. 45 x 90
Boríték LC/5 162 x 229 35 x 90 v. 45 x 90
Boríték LC/4 229 x 334  
Tasak TC/5 162 x 229  
Tasak TC/4 229 x 324 55x 90 v. 50 x 100
Tasak TB/4 250 x 353  

Öntapadós és szilikonos zárású

Forma Méret (mm) Ablak mérete (mm)
Boríték LC/6 114 x 162 35 x 90
Boríték LA/4 110 x 220 35 x 90 v. 45 x 90
Boríték LC/5 162 x 229 35 x 90 v. 45 x 90
Tasak TC/5 162 x 229  
Tasak TC/4 229 x 324 55x 90 v. 50 x 100

Brosúra

 

Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet.

Cérnafűzés

 

A többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve közönségesen cérnával összevarrjuk. A módszer nagy hátránya, hogy elég drága és meglehetősen lassú. A cérnafűzéssel készült könyvek nagy előnye a tartósságon túl, hogy a tűzött, illetve ragasztókötött könyvekkel ellentétben a könyv teljesen kinyílik. A cérnafűzés esztétikusabb is, mint a többi könyvképzési eljárás. Általában a cérnafűzést keménytáblás könyveknél használják, hiszen a drága keménytáblás könyvek már megérdemlik ezt a drágább és lassúbb kötészeti eljárást.

 

CMYK

 

Négyszínnyomás. A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B). Lehetővé válik színes fotók, ábrák, stb. nyomtatása.

cmyk-37

Cromalin

 

Színbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző "nyomat".

Digitális proof

 

Speciális nyomtatóval készített nyomat, mely a digitális formában leadott nyomdai anyagból színhű nyomatot készít, ennek színei megegyeznek (vagy legalábbis nagy pontossággal megközelítik) az offset technológiával készítendő termék színeivel. Digitális proofot célszerű digitális nyomtatással készült termékek mellé is biztosítani, a színhű nyomatot látva a gépmester "rá tud állni" a kívánt színekre - egy bizonyos határon belül.

Direkt szín (spot color)

 

Offset és szita nyomtatás esetén Pantone-kóddal megadott szín; ezeket a színeket előre kikeverve töltik a gépekbe. Négyszín és digitális nyomással Pantone-színeket csak közelítően lehet reprodukálni.

Dombornyomtatás

 
Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

emboss-653

   

Drótfűzés

 

Ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés, drótgázsi.

Előzék

 

A könyvtest és a könyvtábla összekapcsolására használt, 100 g/m2 tömeg feletti nyomatlan vagy nyomtatott ív.

Élmetszés

 

A körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.

Élőfej

 

A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.

Fattyúsorok

 

A nem teljesen a sor végéig érő szövegsorok.

Fedél

 

Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek - 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt - borítója.

Fejezetcímoldal

 

Egy fejezet címét tartalmazó oldal – megrendelői utasítás hiányában – minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag.

Fekvő boríték

 

Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték.

Fekvő formátum

 

Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány.

Felületkezelés

 

Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Flexonyomás

 
Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.  
   

Fóliázás, lakkozás

 

Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fóliázás

 

Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.

Formalakkozás, -fóliázás

 

Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

Gerinc

 

Könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

Göngyölt hajtás

 
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott. Annak az oldalnak, ami a borító alá hajtódik, 2-3 mm-el rövidebbnek kell lennie, mint a hajtott méret.  
   

Hajtogatás

 

Ívek hajtogatása - pontos méretre vágás után - késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.

Imprimatúra

 

Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról. Az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.

ISBN szám

 

Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni.

ISSN szám

 

Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.